Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
11-17-2012, 05:45 AM   #1
New Member




Join Date: Nov 2012
Posts: 2
ME Super on the fritz......

Hi, I have an old ME Super that has worked a treat for the last 3 rolls of film but it has developed an annoying problem.

When I have no lens attached it works as it should, but with any lens fitted it only works below f4. If I go above f4 the film advance and shutter works normally once then when I try to advance the film again (still above f4) the shutter automatically goes off when I release the advance arm. If I return to below f4 it does the same thing once but returns to normal after. If I unclip the lens and turn it slightly then it works normally on any f stop.

I can use it as is but only with the lens not clipped in, very very slightly unscrewed.

So it is something to do with the aperture link in the body. Any ideas?
Really love this camera even with its blotchy viewfinder so really want it fixed!

Steve

11-17-2012, 08:51 AM   #2
Loyal Site Supporter
THoog's Avatar

Join Date: Aug 2012
Location: North Carolina
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,396
There are forum members who know a lot more about this than I do, but what mode do you have the camera in? Are you sure it's the aperture setting, and not a corresponding shutter speed (if in 'auto' mode)? I don't remember problems between the aperture arm and the winder linkages, but I think I remember issues for certain shutter speeds due to wear on parts If it really is the aperture arm, it may just be slightly bent.
11-17-2012, 10:44 AM   #3
New Member




Join Date: Nov 2012
Posts: 2
Original Poster
Non of the shutter speeds make a difference, they all work fine as do the rest of the electrics. It's definitely the aperture connection causing the trouble but I think its deep in the camera. I'm thinking about sending it to harrow technical, and get the rest done with it, light seals, rust, gunky viewfinder etc.. Was kinda hoping it would be an easy fix but I want a reliable camera and my bodging so far has only made things worse.
Thanks for the help.

Steve
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
advance, f4, film, lens, shutter
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DA lenses on ME Super? Alizarine Pentax Film SLR Discussion 7 04-11-2012 02:56 AM
Super Takumars on ME Super whojammyflip Pentax Film SLR Discussion 24 04-01-2012 11:06 PM
ME, ME Super and SE plus the rest!!! Dubnut71 Pentax Film SLR Discussion 11 06-24-2011 10:33 PM
Some Thoughts on My New (to me) ME Super zx-m Pentax Film SLR Discussion 30 10-21-2008 06:50 PM
My K200D is on the fritz (a.k.a. no, I'm just a goober) khardur Pentax DSLR Discussion 2 05-22-2008 03:45 PM



All times are GMT -7. The time now is 02:10 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top