Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
02-14-2013, 11:52 AM   #1
Inactive Account




Join Date: Feb 2013
Photos: Gallery
Posts: 3
Film advance mechanism seems disconnected

Hello,

When I picked up my PENTAX P3 camera today to put film in it I pulled the film advance lever and it was able to swing across completely but didn't advance the film. So I opened up the back and when I pulled the advance lever nothing happened inside the camera. Does anyone know if this can be fixed without spending a lot of money, or if I could possibly fix it myself?

Thank you

02-14-2013, 12:35 PM   #2
Veteran Member
manacho2005's Avatar

Join Date: Oct 2011
Location: Red Oak, TX
Photos: Gallery | Albums
Posts: 462
Make sure the rewind button isn't stuck on the bottom of the camera and the rewind crank is pressed in and flush.
02-14-2013, 03:12 PM   #3
Inactive Account




Join Date: Feb 2013
Photos: Gallery
Posts: 3
Original Poster
I double checked and the rewind button isn't stuck and the crank is as flush as I can make it, but the crank still won't work.
02-14-2013, 03:32 PM   #4
Veteran Member
manacho2005's Avatar

Join Date: Oct 2011
Location: Red Oak, TX
Photos: Gallery | Albums
Posts: 462
If the wind lever isn't moving, you just need to fire the shutter to allow it to advance again.
If you're already doing this and the right spool isn't turning with the lever....here is a link to a P30(same thing) service manual. Good luck, seems internal.
http://www.pentax-manuals.com/manuals/service/p30_service.pdf
Password: "Pentax"

02-14-2013, 03:34 PM   #5
Inactive Account




Join Date: Feb 2013
Photos: Gallery
Posts: 3
Original Poster
Thank you for your help!
02-14-2013, 03:50 PM   #6
Veteran Member
manacho2005's Avatar

Join Date: Oct 2011
Location: Red Oak, TX
Photos: Gallery | Albums
Posts: 462
No problemo
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
advance, camera, film, lever
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
H1A Jammed Film Advance jswillems Pentax Film SLR Discussion 9 08-13-2014 01:55 AM
Film Advance esqtree Visitors' Center 4 01-14-2013 11:21 AM
KX film advance problem Franky2step Pentax Film SLR Discussion 4 06-20-2012 05:55 AM
Spotmatic Film Advance problem mgb Pentax Film SLR Discussion 12 03-03-2012 08:47 AM
K1000: Problem with film advance summernolan Troubleshooting and Beginner Help 7 04-14-2011 12:39 AM



All times are GMT -7. The time now is 01:38 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top