Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
01-31-2018, 06:44 PM   #1
New Member




Join Date: Jan 2018
Posts: 3
Auto 110 SLR Not Advancing. (Advance lever works)

Hello all!

I am a new member, and I'm excited to be on the forum, and I'm sorry my first post is about troubleshooting.

So, my dad got me an auto 110 for my birthday and I'm excited to get it fired up, but I have a problem... Everything seems to work, but my film won't advance! The advance lever works, but the little gear that I assume actually advances the film either won't move, or only moves a little bit (1/8-1/4 rotation).

Details
Film: Lomography tiger
Batteries: functional but of unknown age
Camera: auto 110 sn: 1140991

The camera was an eBay purchase and appears to be in good shape, the shutter works, metering seems good, and the LED's in the viewfinder function properly.

I'm pretty familiar with SLRs in general so I'm not afraid to try and fix it if possible. Any help would be greatly appreciated!

Thanks in advance,

-Jeff


p.s. sorry if the formatting is off this was written on my phone.

01-31-2018, 07:23 PM   #2
Site Supporter
Site Supporter
timw4mail's Avatar

Join Date: Apr 2017
Location: Lansing, MI
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,607
The 110 requires two advances per frame, in case that helps.

The issue I am most familiar with regarding the Pentax 110 series is the broken battery cover on the winder.
01-31-2018, 07:34 PM   #3
New Member




Join Date: Jan 2018
Posts: 3
Original Poster
QuoteOriginally posted by timw4mail Quote
The 110 requires two advances per frame, in case that helps.

The issue I am most familiar with regarding the Pentax 110 series is the broken battery cover on the winder.
Well, my battery cover is broken as well lol!
02-08-2018, 04:44 PM   #4
New Member




Join Date: Nov 2011
Posts: 19
Did you try two strokes to wind as Tim suggested? I don’t know if the batteries make a difference but fresh ones couldn’t hurt.

If that doesn’t help you can pick up a “new” one on EBay for under $50.

BTW, the battery cover on my winder is not broken! I also am afraid to use it because it probably will break if I do.

02-08-2018, 05:41 PM   #5
New Member




Join Date: Jan 2018
Posts: 3
Original Poster
QuoteOriginally posted by NJ Bob Quote
Did you try two strokes to wind as Tim suggested? I don’t know if the batteries make a difference but fresh ones couldn’t hurt.

If that doesn’t help you can pick up a “new” one on EBay for under $50.

BTW, the battery cover on my winder is not broken! I also am afraid to use it because it probably will break if I do.

Yea, I've tried the two strokes. I think the problem is the gear/spring combo that actually interfaces with the cartridge. When it encounters any resistance it just spins freely.
02-09-2018, 05:23 PM   #6
New Member




Join Date: Nov 2011
Posts: 19
I’m sorry about your issues with the Auto 110. I was using mine on the NYC subway today to see how well it’ll work in low light.

I got the amber low light warning and the exposure times were in the 1/8 to 1/4 sec range but I’m optimistic that I may get some interesting images.
02-09-2018, 05:30 PM - 1 Like   #7
Junior Member




Join Date: Dec 2017
Location: Aurora, IL USA
Posts: 27
The Auto 110 always fascinated me back in the day. If they are going cheap, I should pick up a small kit just for fun.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
advance, auto, auto 100 slr, camera, film, lever, pentax help, photography, troubleshooting
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Super A - Film advance keeps advancing -- shutter not firing -- Help! poogene2001 Troubleshooting and Beginner Help 5 01-20-2018 03:40 AM
PENTAX auto 110 advance lever Frosty66 Pentax Film SLR Discussion 4 07-04-2017 12:21 PM
Auto 110 framing/advance issues wheresluigi22690 Pentax Film SLR Discussion 4 01-09-2017 02:27 PM
Something nice for our Pentax Auto 110 users: Auto 110 lens database Adam Pentax Film SLR Discussion 3 09-24-2010 06:42 AM



All times are GMT -7. The time now is 07:41 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top