Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
08-09-2019, 06:03 PM   #1
New Member




Join Date: Nov 2016
Posts: 7
ME lightmeter only works with winder.

I have a Pentax ME SLR and the lightmeter only works when I attach the Winder II. The batteries are new and in the right orientation. Shutter, film advance and everything works fine except for the light meter. When I attach the winder II, with batteries installed, the lightmeter works when half pressing the shutter release on the winder. Half pressing the shutter (with the film advance lever out 30 degrees) on the camera body does nothing.

Any help is appreciated.

08-09-2019, 08:55 PM   #2
Otis Memorial Pentaxian
Loyal Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 33,168
QuoteOriginally posted by agm82 Quote
I have a Pentax ME SLR and the lightmeter only works when I attach the Winder II.
Well, that is strange. It appears there may be a problem with the meter switch for the shutter button on the body. IIRC, the button acts directly on a circuit board through a two-stage switch. The problem may be a poor connection or a broken solder joint. A free PDF copy of the ME service manual with exploded parts diagrams may be downloaded from the Pentax Manuals Web site:
Pentax Manuals | Service Manuals
Unfortunately, the manual does not include the descriptive parts list.

This is probably a job for an experienced repair person, though another user on this site may have hands-on experience with a simple fix. With any luck, that person may weigh in.


Steve
08-09-2019, 09:03 PM   #3
New Member




Join Date: Nov 2016
Posts: 7
Original Poster
QuoteOriginally posted by stevebrot Quote
Well, that is strange. It appears there may be a problem with the meter switch for the shutter button on the body. IIRC, the button acts directly on a circuit board through a two-stage switch. The problem may be a poor connection or a broken solder joint. A free PDF copy of the ME service manual with exploded parts diagrams may be downloaded from the Pentax Manuals Web site:
Pentax Manuals | Service Manuals
Unfortunately, the manual does not include the descriptive parts list.

This is probably a job for an experienced repair person, though another user on this site may have hands-on experience with a simple fix. With any luck, that person may weigh in.


Steve
Thank you for your reply. I suspected a failed contact switch of some sort. I will look into the service manual you linked. Thanks again.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
advance, batteries, film, half, ii, lightmeter, shutter, winder
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Super Program and Winder ME II - not working, is it the camera or the winder (or me)? OldChE Pentax Film SLR Discussion 22 10-17-2018 07:50 PM
Pentax Me Super lightmeter not accurate! Daniel Melzer Troubleshooting and Beginner Help 2 05-22-2017 08:08 PM
The goofiest winder ever? ME Winder II Wolfeye Pentax Film SLR Discussion 12 08-17-2016 02:59 PM
For Sale - Sold: Lenses: Sigma, Zenitar, Takumar; ME Super w/ winder; Weston lightmeter pbo Sold Items 13 07-16-2009 07:06 PM



All times are GMT -7. The time now is 05:24 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top