Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
10-20-2020, 10:55 PM   #1
New Member




Join Date: Oct 2020
Posts: 3
P30 advancing and winding problems

Hi,
I own a p30 and have successfully been using the camera for 2 rolls of film, I went to replace the film with a new one and it wonít advance to continue shooting.
I have tried everything I could possibly think of including replacing batteries and buying a new pack of film. The meter shows on my screen so I know itís working. Any suggestions as to why my camera wonít advance?

10-21-2020, 01:53 AM   #2
pjv
Otis Memorial Pentaxian
Moderator
Loyal Site Supporter
pjv's Avatar

Join Date: Mar 2015
Location: Melbourne, Australia
Photos: Gallery
Posts: 7,269
A little more info might be helpful. Has the film advance lever locked, or is it moving without advancing the film?

PS. Welcome to the forums.
10-21-2020, 03:43 AM   #3
New Member




Join Date: Oct 2020
Posts: 3
Original Poster
Itís moving about a third and wonít go further even with pressure or force but does not lock
10-21-2020, 04:09 AM   #4
pjv
Otis Memorial Pentaxian
Moderator
Loyal Site Supporter
pjv's Avatar

Join Date: Mar 2015
Location: Melbourne, Australia
Photos: Gallery
Posts: 7,269
The 1st third of the movement doesn't move the film, but is there to allow quicker shooting. It allows your thumb to stay in position to wind the film quickly.
The lever advance stops when the film has moved the correct amount, and won't go any further. Please be careful not to force it.
Did the film advance at all when you put the new roll in, or did it lock up before the counter started?

Attached Images
 
10-21-2020, 04:44 AM   #5
New Member




Join Date: Oct 2020
Posts: 3
Original Poster
I understand how the lever works as i have had no troubles in the past.
When loading the new film and attempting to advance to lock film in place it wasnít going the full round only about 1/3 or just over and stopping.
10-21-2020, 04:50 AM   #6
pjv
Otis Memorial Pentaxian
Moderator
Loyal Site Supporter
pjv's Avatar

Join Date: Mar 2015
Location: Melbourne, Australia
Photos: Gallery
Posts: 7,269
I'll move this thread over to the film SLR forum to see if you can get more help. Good luck.
10-21-2020, 09:22 PM   #7
Site Supporter
Site Supporter




Join Date: May 2016
Photos: Albums
Posts: 1,534
I have had a problem with a Super Program before where it locked up like that; needed a repair I guess; at the time I just got a new one. Search on the forum to see if you can find anything about it for the Super Program, it may be the same issue.
10-22-2020, 07:47 AM   #8
Site Supporter
Site Supporter
gofour3's Avatar

Join Date: Oct 2008
Location: Vancouver, Canada
Posts: 6,902
QuoteOriginally posted by leekil Quote
I have had a problem with a Super Program before where it locked up like that; needed a repair I guess; at the time I just got a new one. Search on the forum to see if you can find anything about it for the Super Program, it may be the same issue.
Yeah I had a similar issue with a KX of mine. The film take-up spool needed replacing, a trip to Eric was necessary.

Phil.

10-24-2020, 05:50 AM   #9
Site Supporter
Site Supporter
longbow's Avatar

Join Date: Jan 2015
Location: NW Oregon
Posts: 886
QuoteOriginally posted by court_t35 Quote
I understand how the lever works as i have had no troubles in the past.
When loading the new film and attempting to advance to lock film in place it wasnít going the full round only about 1/3 or just over and stopping.
You can check this - http://www.pentax-manuals.com/manuals/service/p30_service.pdf

Password is Pentax
10-30-2020, 07:11 AM   #10
Pentaxian
ChristianRock's Avatar

Join Date: Jul 2013
Location: Woodstock, GA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 7,483
Apparently there's elements in the winder mechanism that get stuck and don't reset properly after you press the shutter button. Usually the problem is that it just keeps winding non-stop, but I guess it can also not wind at all.

Not sure if the fix for the continuous winding will help, but there's a thread from last year - with pictures - that shows that a tiny drop of oil well applied to a certain spot can make the mechanism start working all the way again. It's worked for a few people, so maybe it's worth a try.

Here's the thread: P30t keeps winding on... - PentaxForums.com
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
advance, camera, film, p30, pentax help, photography, troubleshooting
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pentax 645N: Frame advance does not stop at 16, will keep advancing to frame 19 Lanline Troubleshooting and Beginner Help 3 09-30-2020 06:26 AM
K1000 jamming when advancing film dudley206098 Troubleshooting and Beginner Help 9 09-12-2020 03:52 PM
Pentax 6x7 not firing, film advancing but doesn't sound correct. jacintyre Pentax Medium Format 13 08-31-2020 06:27 AM
645N jams when advancing film valvicphoto Repairs and Warranty Service 6 05-10-2020 01:47 PM
KX film winding problems Franky2step Troubleshooting and Beginner Help 6 02-11-2013 03:03 PM



All times are GMT -7. The time now is 08:51 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top