Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
12-05-2009, 11:41 AM   #1
Junior Member




Join Date: Feb 2009
Location: Cote D'Azur, France
Photos: Albums
Posts: 34
Help! *ist gone haywire

I bought this camera on ebay a couple on months ago, and have happily shot several rolls of hp5 with it. Now all of a sudden it's stopped working properly.
AF works, but the shutter refuses to release. I initially thought the shutter release button was faulty, especially since the shutter would stilll not release in MF mode, but I have now discovered that if I plug in a cable remote, the shutter does release, not only with the remote, but also with the camera's shutter release. On the other hand, it no longer tries to auto focus in AFS mode. In AFC mode it seems to work correctly as long as the cable release is plugged in. All very weird.
Does anyone have any idea what is going on, or even, what I can do to fix it?
Sparkston

12-08-2009, 03:08 PM   #2
Site Supporter
Nick Siebers's Avatar

Join Date: Jun 2008
Location: Madison, WI
Photos: Gallery | Albums
Posts: 2,152
My *ist's shutter button went defunct. It would AF, but not trip the shutter. I could use a cable to shoot, but that had no effect on the trigger button. It seems to be a common problem, affecting some of the digital ists also, and no easy fix. I had my button replaced locally, but it cost about $120. A cheaper alternative, which is awkward but less so than than using the cable release all the time, would be to buy a grip, which has a shutter button on it too, albeit in a position for vertical shooting.

It may not be the same problem, but I suspect it is....
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
cable, mode, release, shutter
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ZX-5 display going haywire with shutter button half press Nick Siebers Pentax Film SLR Discussion 6 07-26-2010 08:28 PM
AF gone haywire - ugh - SouthShoreRob Pentax DSLR Discussion 17 08-27-2008 02:02 AM



All times are GMT -7. The time now is 11:50 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top